Papaver: de zomer is er!

Deze eenjarige plant heeft bloemen van wel 10 cm die op stevige grijsgroene stelen staan. In allerlei zachte kleuren en vormen kun je ze aantreffen. Je krijgt ze makkelijk in je tuin. Zaai héél dun in het voorjaar op de plek waar je wilt. Verplanten heeft door de penwortel namelijk geen zin. Toch te veel plantjes die opkomen? Dun dan uit zodat degene die overblijven ruimte genoeg hebben om te groeien. Je kan trouwens ook in het begin van het najaar zaaien. Dan kiemen de zaden voor de winter. De kleine plantjes zijn winterhard en bloeien dan al in het voorjaar. De plant is vóór, tijdens én na de bloei schitterend. Je hebt er dus 3x plezier van!

Papaver somniferum noemen ze ook wel ‘Slaapbol’ (Somnus is Latijn voor slaap). Er worden verschillende producten van gemaakt die pijn stillen en slaapverwekkend zijn. Opium bijvoorbeeld. Het klimaat en de bodem bij ons zorgt er voor dat de werkzame stof gering is en je mag de plant dus gewoon legaal in je tuin zetten. Let wel op met kinderen en dieren als je deze plant in je tuin zet. Niet alleen het sap, maar alle delen van de plant zijn giftig, met uitzondering van de zaden.

Op de vaas
Deze schitterende bloemen op de vaas zetten heeft geen zin. De bloemen vallen snel uit. Wacht daarom tot de mooie zaaddozen gevormd zijn en zet deze dan in de vaas (zonder water!) en je geniet nog weken van de gedroogde bollen. Of als je er veel hebt zoals ik nu, hang ze direct te drogen in de schuur en gebruik ze later.

Bijzonder wit exemplaar
En soms…. dan doet de natuur ineens wat raars. Tussen alle paarse papavers stond één spierwitte en die was nog helemaal verkreukeld ook. Hij leek wel van papier!!! De zaden ga ik oogsten en benieuwd wat er dan volgend jaar uitkomt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *